Om mig

Om Mig

Jag är uppvuxen i Vånga socken, Östergötland.

Under tonårstiden började jag att dansa folkdans i ungdomlaget i Orgagillet. Dansen fick jag med mig redan som barn, eftersom mina föräldrar Ulf och Louise Borgsjö dansade i Orgagillet. Där träffade jag Kurt Ehlert, som under en period spelade fiol för folkdanslaget. Fiolen och dess sound fångade mitt intresse och efterföljande skoltermin började jag i kommunala musikskolan. Jag var då 14,5 år och gick i lära hos Ingemar Johansson. Året efter deltog jag i en spelmanskurs som varade i två terminer. Denna leddes av Isabell Svärdmalm och Kurt Ehlert.

 

Alltsedan dess är jag självlärd och har genom åren succesivt utvecklat den teknik och känslighet jag har idag i mitt låtspel. Jag har hittills komponerat ca 50 spelmanslåtar. Många av dem har jag tillägnat nära vänner i min omgivning. På sista tiden har jag börjat komponera mer slängpolskor och meditativ spelmansmusik.

 

Jag brukar säg att jag “får låtarna” någonstans ifrån. Alltid när en ny låt kommer till mig, så har det också funnits en form av närhet av något slag. Då får jag släppa allt jag har för händer, ta upp fiolen och spela.

 

Copyright © All Rights Reserved - Andreas Niva & Dan Sjärnborg